Genel Bilgi
Proje şartnamesi gereği HDPE geomembran ile yapılacak olan Baraj / Gölet yalıtımı ve malzeme özellikleri uygulama esaslarına ait jeolojik verilerle ilişkili detaylı çalışmalar yaparız. HDPE geomembran orijinal ham maddeden üretilir ve kesinlikle geri kazanılmış hammadde kullanılmaz. Firma olarak CE ve ISO 9001 sertifikalarına sahip olduğumuzu belirtmek isteriz. Her rulo üzerinde firma adı, ürün adı, CE damgası, rulo ebatları hakkında bilgi içeren etiketlerimiz bulunmaktadır.
UYGULAMA ÖNCESİ
Geomembran uygulamasından önce açıktaki zemininin en az 25-35 cm derinlikteki kısmı % 95 oranında sıkıştırılır. Eğer sıkıştırma işleminde herhangi bir çökme meydana gelirse, o kısım tekrardan sıkıştırma işlemine tabi tutulur. Kaplanacak bütün yüzeyler düz hale getirilir, yabancı maddelerden, kesici madde ve molozlardan arındırılır. Su birikintilerine ve aşırı neme müsaade edilmemelidir. Bu hususta saha uygulama ekiplerimiz özenle çalışmaktadırlar.
YERLEŞTİRME METODU
- Uygulama için gerekli olan tüm ekipmanlar saha ekiplerimiz tarafından ürünlere zarar vermeyecek şekilde uygulama sahasına getirilir.
- Her bir personel geomembran üzerinde çalışırken sigara içemez, geomembrana zarar verecek ayakkabı giyemez ve başka faaliyetlerde bulunamazlar.
- Uygulama personelleri sahaya girmeden önce tüm iş kıyafetlerini giymiş bir şekilde hazır bulunurlar.
- Panelleri açmak için kullanılan metodun, geomembranda çiziklere ya da kıvrılmalara sebebiyet vermemesi için dikkat edilir.
- Yeterli ağırlıklar (kum torbaları ya da benzeri ağırlık malzemeleri, geomembrana zarar vermeyecek şekilde) yerleştirilerek rüzgârın geomembran malzemeyi kaldırması önlenir. (Kuvvetli rüzgâr hallerinde, panel kenarları boyunca sürekli ağırlık konularak rüzgârın panellerin altına girmesi riski azaltılır).
HAVA KOŞULLARI
Geosentetik ürün yerleştirilmesi, çevre ısısının 0°C ve 40°C arasında olduğu şartlarda yapılmalıdır. Yağış esnasında ve sabah erken saatlerdeki çiğ esnasında kaynak işlemi yapılmamalıdır.
KAYNAK İŞLEMLERİ
Onaylanmış kaynak metodu otomatik makine ile füzyon kaynağı veya ekstürüzyon kaynağıdır. Kaynaklar mümkün olduğunca şeve paralel olarak düzenlenir. Şeve dik kaynaklardan kaçınılır, köşelerde ve geometrik şekilli kısımlarda, saha kaynakları en aza indirgenmeye çalışılır.
KAYNAK BİNDİRMESİ
Geomembran panelleri füzyon kaynak için minimum 10 cm, ekstrüzyon kaynak için minimum 7,5 cm bindirme ile yerleştirilir.
HAVA BASINCI TESTİ (SADECE ÇİFT DİKİŞLİ FÜZYON KAYNAKLAR )
Aşağıdaki yöntem Çift Dikişli Füzyon Kaynaklarının test edilmesinde kullanılır. Çift Dikişli Füzyon Kaynakların testi için gerekli ekipmanlar şunlardır:
Üzerine bir manometre monte edilmiş keskin uçlu, kanallı iğne, ya da onaylı başka bir basınç besleme aleti.
Test için uygulayıcı aşağıdaki talimatları yerine getirir.
- Test edilecek kaynağın bir ucu kapatılır.
- İğne ya da onaylanmış basınç besleme aleti, çift dikişli füzyon kaynağı ile oluşturulan kanalın kapatılmış ucundan takılır.
- Hava kanalının tamamen temiz olduğunun görülebilmesi için pompa ile hava basılır.
- Hava pompası ile 25-30 psi (1.75-0 at) basınç verilir, vana kapatılır ve kanal içindeki basınç iki dakika içinde dengelendikten sonra, basınç yaklaşık 5 dakika tutulur.
- Basınç kaybı 4 psi (0.28 at) aşarsa ya da basınç sabitleşmez ise, kaynakta hata olduğu tespit edilir. Hatalı yer bulunur, onarılır ve tekrar test edilir.
- İğne ya da onaylanmış basınç besleme aleti çıkarılır, kanalın uçları açılır.
ONARIM İŞLEMLERİ
- Bozuk ve hatalı kaynaklar bu spesifikasyonda belirtilen şekilde tekrar kaynaklanırlar.
- Küçük delikler, üzerleri el kaynağı ile kapatılarak onarılabilir. Eğer delik büyükse yama işlemleri gerçekleştirilir.
- Yırtıklar yama yapılarak onarılır. Eğer kesiğin keskin bir ucu varsa burası yama yapılmadan önce yuvarlatılarak ilerlemesi engellenir.
- Geniş delikler, pürüz ve ham maddenin iyi dağılmamasından dolayı oluşan bozukluklar ile herhangi bir yabancı maddeden dolayı etkilenmiş yerler yama işlemlerine tabi tutulurlar.
- Yamanacak geomembran yüzeyi, onarımdan en fazla 10 dakika önce temizlenir.
- Tüm yamalar kullanılan geomembran ile aynı kalınlıkta ve yapıdadır.